Tema mjeseca: nogometni mundijal 2018. „Najpoznatiji negativci u povijesti nogometnih mundijala“ / na HRVATSKOM


Tema mjeseca: nogometni mundijal 2018.

„Najpoznatiji negativci u povijesti nogometnih mundijala“
Što će na ovom mundijalu napraviti Luis Suarez?

Milijarde gledatelja predstojećeg svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji pripremaju se navijati za svoje omiljene reprezentacije i naravno posebno će gledati što će napraviti najveći rivali u povijesti nogometa Cristiano i Lionel kojima su ovo zadnje prilike da osvoje SP. Evo odmah kažem, ja predviđam da će ovaj drugi s Argentinom konačno to i uspjeti na kraju svoje karijere. Vjerujem da će drugi finalist biti prilično iznenađenje (Engleska, Belgija…?) dok isto tako predviđam da će brojni favoriti na čelu s Brazilom i Španjolskom razočarati svoje navijače. Pa na kraju prvenstva pogledajte gdje sam pogodio, a gdje promašio. Ali svijet uvijek slavi pobjednike i fair-play. Sve je to previše predvidljivo, mene u nogometu više zanima ono neočekivano. Oni nenogometni ili čak antinogometni potezi o kojima se priča godinama kasnije. Oni igrači koji uspijevaju postati priča prvenstva zbog nenogometnih razloga.
U ovom članku pišem o nogometašima koji su uspjeli postati ozloglašeni na čak dva nogometna SP-a, što uopće nije lako napraviti. Samo da biste nastupali na različitim svjetskim prvenstvima u razmaku od 8 godina, već morate biti nogometaš na dugogodišnjem vrhunskom nivou kvalitete.


Diego Maradona

Skandal 1 – „Božja Ruka“
1986. u Meksiku bio je mundijal jednog i neponovljivog Diega Maradone. Zabio je protiv Engleske najbolji gol u povijesti SP-a, igrao nikad bolje i konačno pokazao svu dominaciju i raskoš talenta, koju godinama nekom sudbinom ili nesretnim ozljedama nije uspijevao pokazati. Niti u klubu niti u reprezentaciji. Već je i velika Barcelona odustala od njega i Maradona se pokušao vratiti na vrh u puno manjem klubu, Napoliju. Puno težem mjestu za osvajanje trofeja od favoriziranog katalonskog diva.
Ali na tom mundijalu Maradona je ostao upamćen i po onom nečuvenom golu protiv iste Engleske. Golu rukom kakav, koliko znam, nikada poslije nije priznat nijednom drugom nogometašu na svjetskom nivou. Probajte vi zabiti takav gol rukom pa ćete vidjeti da ga je nemoguće sakriti. Takva „magija“ može poći za rukom samo mađioničarima poput Copperfielda i Maradone. Dobro, Maradona kaže da ga nije zabio uz pomoć mađioničara nego samog Boga. Prema tome ako je gol Englezima doista zabio Bog, kao 12. nevidljivi igrač Argentine, a ne Maradona koji je prijavljen među 11 igrača, onda je taj gol tehnički govoreći zapravo regularan. Zabrana igranja rukom se ne odnosi na Boga.

Skandal 2 - Doping
8 godina poslije u SAD-u 1994. veliki Maradona je bio na zalasku karijere. S Napolijem je postigao čuda, jedina dva naslova prvaka Italije koje je taj klub ikad osvojio, dva puta je s Argentinom dolazio do finala SP-a i već se uglavnom znalo sve o njegovim porocima, ovisnostima o kokainu i kršenjima sportske discipline ali dobio je još jednom priliku da pokaže svoj talent. Prilika nije dugo potrajala. Pao je na doping testu zbog efedrina i odmah izbačen s najvećeg natjecanja, npr. poput sprintera Bena Johnsona na olimpijadi u Seoulu. Maradona je ostao do danas, koliko znam, jedini nogometaš koji je izbačen sa SP-a zbog dopinga. Ako ih je bilo još nisu dovoljno poznati da bi se čulo za njih.


Zinedine Zidane

Skandal 1 - 1. T.K.O. glavom
Njegov prvi skandal na SP-u 1998. u Francuskoj nije toliko poznat nogometnim navijačima. Bilo je to na manje važnoj utakmici sa Saudijskom Arabijom koju su Francuzi mogli dobiti i bez njega.
U nastupu bijesa glavom je udario protivničkog igrača Fuada Anwara i dobio crveni karton skupa s više utakmica zabrane igranja. Vratio se u reprezentaciju, na žalost baš u polufinalnoj utakmici protiv moje Hrvatske, upravo da odigra tu ključnu ulogu u utakmici u kojoj je Francuska bila na rubu poraza, i vjerojatno bi oni izgubili to polufinale da Zidane nije bio tu. Nakon toga finale protiv Brazila, baš suprotno od polufinala, bila je neočekivano lagana pobjeda za Francusku i Zidanea.

Skandal 2 - 2. T.K.O. glavom
Zidaneov drugi skandal, 2006. u Njemačkoj, svima je dobro poznat. Znalo se da je taj mundijal labuđi pjev za Zinedinea Zidanea. Ustvari, nije ga ni trebao igrati, jer ako se dobro sjećam, godinu dana ranije već je odustao od igranja za reprezentaciju. I onda ga je netko nagovorio: Play it again (Sam) Zizou, encore une fois. Francuska je na tom SP-u igrala toliko slabo da se od nje baš ništa nije očekivalo. Prošli su prvi krug samo zahvaljujući pukoj sreći da su naletjeli na stvarno loše protivnike, ali to je uglavnom trebalo biti sve od Francuza. Za svaku sljedeću utakmicu Francuske sportski novinari su već unaprijed napisali tekst članka: „Noćas je loš francuski tim očekivano izgubio, a jedino žalimo što je ovo bila zadnja utakmica velikog majstora, au revoir monsieur Zidane!“ Ali ta zadnja utakmica Zizoua nikako da dođe. Dogodila se jedna od najčudnijih transformacija (ili metamorfoza?) u povijesti SP-a, s kojom se može mjeriti još samo ona metamorfoza Italije i Paola Rossija na SP-u 1982.
Da li je stvar u tome da takve jalove reprezentacije favorizirani protivnici podcijene ili ti neusklađeni individualci nekim čudom preko noći ponovo nauče igrati nogomet zajedno, nikad nećemo doznati. Ostaje samo činjenica da je Zidane na kraju svoje nogometne karijere, kad je već ušao u 35. godinu života, nakratko ponovo zaigrao kao u najboljim danima, kad je bio mlad i pun snage.
A onda je došlo finale protiv Italije. Sada više nitko nije podcjenjivao starog Zidanea ali ipak je u teškoj utakmici pojedinačno nadigrao motivirani talijanski tim. Ipak nikako da zabije taj odlučni gol. Nervozan je nasjeo na provokaciju Materazzija koji ga je uvrijedio pred kraj 120 minuta igre i ponovo, kao prije 8 godina, Zidane udara protivnika glavom u prsa.
Ovog puta nije bilo utakmica poslije. Veliki Zizou je završio svoju igračku karijeru pa nije imao kad odslužiti kaznu neigranja.



Luis Suarez
Skandal 1 – „Božja ruka“ iz second-hand shopa
2010. na SP-u u Južnoj Africi, u zadnjoj minuti produžetka četvrtfinala protiv Gane tada 23-godišnji urugvajski napadač našao se pred golom ali svojim, i baš poput neponovljivog Maradone pokušao je rukom, ne zabiti gol, nego ga spriječiti. Ovog puta svi su sve vidjeli, ništa se nije moglo sakriti. Luis Suarez je dobio zasluženi crveni karton, ali reprezentativac Gane Asamoah Gyan promašio je jednaesterac i priliku da prva afrička reprezentacija uđe u polufinale SP-a. Kad su nakon toga Afrikanci dekoncentrirano izvodili jedanaesterce (penalty shootout) u seriji 5 na 5, pokazalo se na kraju da se Suarezov nesportski „zločin“ isplatio. Rekao je poslije utakmice da bi ponovo učinio isto da pomogne svom timu i da odsada Maradonina „Božja ruka“ pripada njemu. Ne bih rekao senyor Suarez, za preuzeti tu titulu od Maradone mora se učiniti puno više.

Skandal 2 – „Ralje“
2014. u Brazilu Urugvaj je bio u vrlo teškoj skupini SP-a s Italijom, Engleskom i Kostarikom, koja je na kraju iznenađujuće prošla grupu. Urugvaj i Italija su igrali presudnu utakmicu za prolazak dalje, a Urugvaj je mogao proći jedino s pobjedom. Luis Suarez se mučio u napadu protiv tradicionalno čvrste obrane Azzura. Svaki put su bili bliže lopti od njega, pa i tada kad je Urugvajac očajnički pokušao dohvatiti još jednu loptu preko previsokog Giorgia Chiellinija. Nitko ne bi primijetio što se dogodilo da bijesni Chiellini nije dojurio do suca pokazujući mu da ga je Suarez ugrizao za rame. Sudac nije mogao samo na temelju njegove žalbe kazniti Urugvajca, ali se nakon utakmice video provjerom potvrdilo da je napadač doista ugrizao obrambenog igrača.
Suarezov „zločin“ se opet na kraju utakmice isplatio. Urugvaj je poslije, kroz doslovno „nagriženu“ talijansku obranu ipak uspio zabiti pobjednički gol i proći dalje.
Luis Suarez se kasnije se opravdavao da su njegovi zubi pojednostavljeno rečeno „nekom čudnom koincidencijom nepokoravanja Newtonovim zakonima gibanja u inerciji kretanja, a prema Einsteinovoj teoriji relativnosti od svih mjesta u svemiru naletjeli - baš na Chiellinijevo rame.“
Ali doznali smo nakon toga da mu grizenje protivničkih igrača nije bilo prvi put. Već je to učinio u Ajaxu, pa Liverpoolu i sad ponovo. Izbačen je sa SP-a zbog tog jedinstvenog razloga, kažnjen višemjesečnom zabranom igranja, a Barcelona ga je odlučila kupiti stavljajući u ugovor klauzulu o posebnom kažnjavanju ako se takav čin ponovi.

Skandal 3 - ?

Luis Suarez danas ima 31 godinu. Ovaj mundijal u Rusiji je vjerojatno i njemu zadnje svjetsko prvenstvo, zadnja prilika da učini nešto specijalno što nitko od nas ne bi pomislio da je u stanju učiniti. Tako bi postao službeno prvi nogometaš u povijesti svjetskih prvenstava koji je sa svojim nesportskim potezima obilježio čak 3 SP-a, što je za Guinessa. To doista nije mala stvar, sjetite se samo kolika su sve slavna imena i kolike nedodirljive zvijezde pune ega dosada nastupali na mundijalima. (ne treba ni naglašavati kolika je konkurencija odličnih igrača koji žele tamo igrati i od kojih morate biti bolji). Znam da to nije fair-play, niti sportski očekivati ali vjerujte mi da ću ja u Rusiji barem djelomično navijati i za Urugvaj.

DODATAK
Moj izbor najboljih nogometnih himni, 2. DIO. Uživajte!

Zpívej, kdo jsi sparťanem


“Zpívej, kdo jsi sparťanem” je klupska himna čuvenog češkog kluba AC Sparta Prag, jednog od najstarijih klubova u srednjoj Europi, osnovanog 1893.

This One's For You Poland

Verzija EURO 2016 službene pjesme u izvedbi Davida Guette i Zare Larsson za poljsku nogometnu reprezentaciju.


Lewy


Pjesma Lewy koju pjeva poljska pjevačica Jagoda za njezin nogometni nacionalni tim.

Aarzemnieki

Klupska himna Riga Uniteda iz jedne male baltičke države ne baš previše poznate po nogometnim uspjesima, ali za one koji ne znaju, Latvija se uspjela kvalificirati i sudjelovati na nogometnom Euru 2004.

I am from Austria

Neslužbena austrijska nogometna himna koju pjeva Rainhard Fendrich, a često je pjevaju austrijski navijači na utakmicama svoje nogometne reprezentacije.

Slovenija gre naprej

Vlado Kreslin, Pero Lovšin i Zoran Predin su 3 slavna slovenska rokera iz različitih bendova koji su udružili snage da naprave nogometnu himnu “Slovenija gre naprej” za slovensku nogometnu reprezentaciju.

Dinamo ja volim

Najpoznatija klupska nogometna himna iz Hrvatske. Punk rock pjesma “Dinamo ja volim” Pipsa Chipsa & Videoclipsa snimljena je ranih 90-ih prošlog stoljeća. u to vrijeme nova vlast je promijenila ime klubu Dinamo Zagreb, jer je zvučilo previše “komunistički”. Navijači kluba nikad nisu prihvatili neko novo ime i nastavili navijati za ime Dinamo, koje je vraćeno klubu 2000-e godine. Hrvatska nogometna reprezentaija koja će igrati u Rusiji ima mnogo nogometnih himni, ali ova je još uvijek najbolja.

BONUS:
Oh Mamà Mamà Mamà Ho visto Maradona

Siguran sam da nijedan drugi nogometni klub na svijetu nema ovako dobru pjesmu za skandiranje posvećenu samo jednom igraču, kao navijači Napolija za Diega Maradonu.


Svjetsko prvenstvo u Rusiji možete gledati na televizoru ili preko internetske WiFi veze i u našem hostelu Flores.


Osim toga imamo tijekom dana i ponudu drugih sportova poput boćanja, stolnog tenisa i biciklizma.
ili na brojeve mobitela: +385(0)98475-524, +385(0)99886-3979



Napomena: Za vrijeme nogometnog SP-a koji će pokupiti svu medijsku pažnju vjerojatno neću objavljivati nove postove na blogu osim možda nekog nogometnog komentara, ako se desi nešto enormno zanimljivo u Rusiji (npr. Hrvatska u polufinalu, Luis Suarez prevazišao sva moja očekivanja...) ili ako se desi neka jako zanimljiva turistička vijest.

Želim vam ugodno gledanje svjetskog prvenstva i uspješan rezultat reprezentacije za koju navijate, a nakon toga lijepo turističko ljeto.


hostel Flores se nalazi u Žumberku, prekrasnom parku prirode u Hrvatskoj, te u njemu možete rezervirati smještaj putem naše web stranice


ili putem internacionalnih booking stranica


booking.com
airbnb.com
tripadvisor.com

možete također dati svoje komentare i prijedloge na moje profile:
Igor Suljagic (@IgorSuljagic) | Twitter
Igor Suljagic Facebook
i
Igor Suljagic Linkedin

Kao što u gornjem desnom uglu članka možete i podijeliti (šerati) blog post koji vam se svidio.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

The Change of World Superpowers Happens Right Now... in Football / in ENGLISH

New Tales of Past and Future of My Zumberak (look what's NEW on my youtube!) / in ENGLISH

Rock intro to the topic of the month: BECK - MAGIC POTION THAT WILL GIVE YOU POWER / in ENGLISH