Nove priče iz sadašnjosti mog Žumberka / na HRVATSKOM



Jučerašnja proslava u mjestu Sošice, nedjelja 29. travanj 2018.

Žumberak i Bela Krajina - zemlja uskoka
Nakon nekoliko mjesečnih članaka u kojima sam pisao o POVIJESTI i FUTURIZMU na Žumberku, ovo je dobra prilika da nešto napišem o SADAŠNJOSTI Žumberka.
Jučer je u domu DVD-a u mjestu Sošice u Žumberku održana svečanost otvaranja hrvatske podružnice udruge udruge KRABAT. To mjesto je lokalno okupljalište koje također služi kao tradicionalni dom za društvene i kulturne događaje u žumberačkom kraju. Došli su i gosti iz Njemačke i Slovenije, jer manji dio Žumberačke regije nalazi se na području Slovenije, pod imenom Gorjanci a u široj regiji Bele Krajine. Kao što samo ime sugerira, Bela Krajina u Sloveniji bila je također dio tadašnje vojne graničarske zone uskoka iz Žumberka u obrani Habsburške Monarhije i ovog dijela Hrvatske od turskih napada kroz nekoliko stoljeća (približno od kasnog 16. do ranog 19. stoljeća). Kao što možete vidjeti na ovim slikama, gosti ove ceremonije mogli su proći područje oko Sošica na tradicionalnim konjima i kočijama iz ovog područja, što je tradicija Žumberka 19. stoljeća.
Gospođa Monika Bračika vrlo je aktivna članica u promoviranju kulturnih veza Žumberačke regije s turističkom regijom Krabat na istoku Njemačke. Gospođa Bračika, rođena Šajatović, ima isto porijeklo kao i legendarni srednjovjekovni vitez iz Žumberka, Janko Šajatović ili Johannes Schadowitz (1624-1704), u Njemačkoj, nazvan KRABAT. Tu sam upoznao i njemačkog umjetnika Joerga Tauscha koji je također aktivno radio na projektu Krabat i već je napravio skulpturu ovog čovjeka koji je postao u Njemačkoj, naročito u 19. stoljeću, junak čarobnih vještina iz narodnih pripovijetki. G. Tausch je također surađivao na vizualnom formiranju Krabatovog lika za popularnu knjigu povijesne tematike u Njemačkoj.


jedna zimska fotografija Monike Bračike u vojničkoj odori uskoka. Gospođa Bračika aktivno radi na turističkoj promociji Žumberka. Možete više pročitati (na hrvatskom jeziku) na https://mojzumberak.com/ 






Njemački umjetnik Joerg Tausch bio je također gost jučer na Žumberku, a ovo su njegove skulpture Krabata te knjiga o Krabatu, popularnom legendarnom liku u Njemačkoj. Više o njegovom umjetničkom radu na projektu Krabat kao i drugim projektima, možete naći na njegovoj web stranici http://www.stuck-arts.de/?p=2059


Simpatični dječak ispred kulturnog doma u Sošicama nosio je kuću dobrodošlice s gavranom (obiteljskim grbom Krabata)


Njemački gosti su nam donijeli iz svoje regije proizvode pod imenom Krabat, zeleno pivo kao i neke druge prehrambene proizvode.
Posjetili smo nakon toga i mjesto u selu Badovinci gdje se uz crkvu i srednjovjekovno crkveno groblje nalazi spomenik s grbovima žumberačkih uskočkih obitelji. Već prošli mjesec sam na blog postavio jednu sliku na kojoj možete vidjeti sve ove grbove izbliza, a na ovoj su slici moja majka Dragica i moj bratić Saša.



Pozivam sve vas koji dođete u turistički posjet na Žumberak, da posjetite našu facebook grupu PERFECTA TERRA FUTURA (Žumberak, Croatia), te ako ste snimili lijepe fotografije SLOBODNO IH POŠALJITE na adresu facebook grupe. Rado ćemo ih objaviti.

Već sada imamo puno lijepih slika prirode Žumberka koje možete vidjeti na facebook stranici grupe.




Ovo je dio naše bogate biblioteke knjiga na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku koju imamo u našem turističkom objektu, hostel Flores. Kupci mojih novih knjiga futurističkog žanra koje su već objavljene ili na njima radim (o njihovom sadržaju možete više pročitati u drugim tekstovima na ovom blogu ili na mojem youtube kanalu) dobit će na poklon i jednu stariju knjigu iz naše biblioteke 
https://www.facebook.com/hostelflores/

Hostel Flores (u Hrvatskoj, ima još nekoliko hostela s istim imenom u nekim drugim državama svijeta) je također prisutan na međunarodnim turističkim stranicama:
booking.com
airbnb.com
kao i
tripadvisor.com

možete također dati svoje komentare i prijedloge na moje profile:
Igor Suljagic (@IgorSuljagic) | Twitter
Igor Suljagic Facebook
i
Igor Suljagic Linkedin

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

The Change of World Superpowers Happens Right Now... in Football / in ENGLISH

New Tales of Past and Future of My Zumberak (look what's NEW on my youtube!) / in ENGLISH

Rock intro to the topic of the month: BECK - MAGIC POTION THAT WILL GIVE YOU POWER / in ENGLISH