Nove priče iz prošlosti i budućnosti Žumberka (pogledajte NOVO! na youtubeu) / na hrvatskom

Nove priče iz prošlosti i budućnosti Žumberka (pogledajte NOVO! na youtubeu)

Sa zadovoljstvom mogu reći da sam u suradnji s izdavačkom kućom Valentin, napravio poseban način animirane youtube promocije i za moj drugi roman "EUdd". Kao i u prvom slučaju, izradili smo kratke animirane filmove u stilu popularnih anime filmova, koji dramski prikazuju odabrane scene iz romana, uz tekstove iz knjige prevedene na engleski kako bi bile dostupne najširoj, međunarodnoj publici.
Važno je pritom naglasiti da se te pokretne slike i drugi dodatni sadržaji, (komentari na još dva svjetska jezika, ovaj put su to NJEMAČKI i FRANCUSKI) koje odsad možete vidjeti na mojem youtube kanalu, koriste isključivo za audiovizualne animacije na internetu. Dakle moj roman koji u tiskanom obliku ima ukupno 389 stranica na klasičnom A5 formatu stranice, NIJE grafička novela sa slikama. One ovdje služe samo za imaginarno dočaravanje sadržaja knjige.
Pritom smo osobito zahvalni maštovitim vizualnim kreacijama brojnih digitalnih umjetnika čije smo simbolične slike i fotografije koristili u ovim kratkim filmovima. Navedeni su u zadnjem 12. kratkom filmu, te njihove umjetničke radove možete vidjeti na stranici pixabay.com.
Evo jednog od tih kratkih promotivnih filmova



Dakle, moji kolege i ja snimili smo ukupno 12 kratkih filmova o romanu EUdd koje i vi možete vidjeti na youtubeu. Uvodno treba reći da taj roman sa subverzivnim humorom alegorijski govori o EU, ne kao političkoj organizaciji čiji je član i Hrvatska, već kao jednom korporativnom dioničkom društvu, što i nije daleko od istine. S druge strane prikazuje punk rock kulturu preko pokušaja jedne grupe pankera koji više nisu toliko mladi koliko se osjećaju mladima, da kao zreli ljudi ostvare svoje snove kojima se ponovo vraćaju, i pokušavaju živjeti život kao nekad u mladim, školskim danima kada «nisu bili dovoljno fokusirani na ostvarenje cilja kao sada». Sada, kad su u 30-im godinama oni imaju prednost određene zrelosti i životnog iskustva i dobro znaju što žele postići.
U tim kratkim filmovima mogu se vidjeti važni elementi sadržaja knjige, pa tako npr. i fasciniranost članova rock grupe s velikim svjetskim bendovima poput Green Daya. Spomenut ću jedan zanimljivi detalj iz knjige kojeg nema u ovim promotivnim filmovima. U jednom trenutku jedan od njih doživljava čak i priviđenje u snu, kako uživo susreće Billie Joea, Mikea i Trea, te želi od njih doznati tajne o tome kako je to biti velik i slavan.
Svaki od ta 12 kratka animirana filma u kojima smo dramatizirali odabrane izvatke iz moje knjige, prosječno traje 5 do 6 minuta. (Samo utipkajte i potražite IGOR SULJAGIĆ YOUTUBE) Sa zadovoljstvom mogu reći da su anime prezentacije oba romana u visokokvalitetnoj rezoluciji tona i slike, a gotovi su i vrlo kratki book traileri koji će također uskoro biti na internetu.
Želim Vam užitak u gledanju i čitanju.

Ova knjiga je, jednako kao i "Shengzian Oparamun", objavljena 2017. godine na dva jezika. I jednu i drugu knjigu možete kupiti na hrvatskom originalu ili prevedene na engleski jezik. Knjige se naručuju preko web stranice koja povezuje ponudu turističkih i kulturnih sadržaja u našoj zemlji:


ili možete doći kod nas u Žumberak kao turisti, a u tom slučaju knjige možete kupiti s popustom koji ide sve do 50%, dakle pola cijene.


Nakon što je zima ovaj put nešto kasnije došla u Žumberak, sada napokon i kod nas stiže pravo proljeće i nova turistička sezona u kojoj vas pozivamo da posjetite Žumberak na sjeverozapadu Hrvatske, 50 kilometara zapadno od Zagreba.
Ovdje predstavljam neke zanimljivosti iz Žumberka. Prošlo ljeto su nas posjetili članovi njemačke udruge Krabat iz regije Donja Saska na istoku Njemačke (uz granicu s Poljskom i Češkom) koji su ime našeg Žumberčanina Janka Šajatovića Krabata (Krabat je germanizirana riječ za Hrvata) dali svojoj regiji kao turistički brend (potražite na internetu: region Krabat, Germany). budući da je naš Krabat, kao srednjovjekovni vitez iz 17. stoljeća koji je kao iskusan vojnik stigao u Njemačku na poziv tadašnjeg saskog vladara Augusta II, postao vrlo zaslužan za gospodarski razvoj tog dijela Njemačke i poslije ratova u kojima se uspješno borio. Zbog toga su stanovnici regije Krabat po njemu nazvali mlinove koji su se tamo počeli graditi prema Krabatovim uputama iz Žumberka, (takvi stari mlinovi mogu se i danas vidjeti u Žumberku). Nazvali su imenom Krabat i vrstu piva te brojne druge turističke proizvode, a svake godine oni u Donjoj Saskoj održavaju Krabatove ljetne igre kao turističko kulturnu manifestaciju.




Ovdje su dvije slike gostiju iz Njemačke, pred gostionicom "Žumberački raj", nekoliko kilometara udaljenom od našeg hostela Flores u Žumberku. Čovjek sijede kose u bijelom u sredini slike je gospodin Wolfgang Kraus, Nijemac koji je odjeven u tradicionalnu Krabatovu odjeću iz 17. stoljeća i turistima govori i promovira lik Krabata.
Zatim je tu naslovnica njihovog promotivnog turističkog biltena na njemačkom i njihovom lokalnom dijalektu sa slikom tradicionalnog Krabatovog mlina u Donjoj Saskoj.



Ova slika prikazuje senjske uskoke na Žumberku, lokalne stanovnike Žumberka koji su odjenuli tradicionalnu osjeću uskoka koju su donijeli iz Senja, naseljavajući Žumberak.




Ova slika prikazuje tablu sa spomenika s grbovima uskočkih obitelji koja se nalazi u selu Badovinci u Žumberku. Uskočke obitelji su kao što i piše na tabli počele doseljavati na Žumberak 1530. godine. O senjskim uskocima i njihovim gusarskim pothvatima na jadranskom moru, osobito protiv Venecijanske Republike te i bitaka s Turcima već sam pisao u nekim tekstovima, a tko želi doznati više o povijesti uskoka, kao pirata s Jadrana može pogledati i adresu ovog bloga s tekstovima o uskocima na engleskom jeziku.



Lijepe slike Žumberka možete također vidjeti na sljedećim facebook stranicama:

Perfecta Terra Futura, (Zumberak Croatia)

I love Zumberak

Te na još mnogo mjesta na kojima i drugi entuzijasti porijeklom sa Žumberka pišu tekstove o prirodnim turističkim ljepotama, kulturi i povijesti Žumberka. Tekstovi su većinom na hrvatskom jeziku ali nekad su ti tekstovi prevedeni i na engleski, njemački ili neki drugi svjetski jezik.
Uskoro pripremamo i turistički promotivni film o ljepotama prirode Žumberka.

Koristim ovu prigodu da poželim svima Sretne Uskrsne blagdane!



možete također dati svoje komentare i prijedloge na moje profile:
Igor Suljagić (@IgorSuljagic) | Twitter
Igor Suljagić | Facebook


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

The Change of World Superpowers Happens Right Now... in Football / in ENGLISH

New Tales of Past and Future of My Zumberak (look what's NEW on my youtube!) / in ENGLISH

Rock intro to the topic of the month: BECK - MAGIC POTION THAT WILL GIVE YOU POWER / in ENGLISH