Nove priče iz prošlosti i budućnosti (pogledajte NOVO! na youtubeu i facebooku)



Nove  priče iz prošlosti i budućnosti.
(pogledajte  NOVO! na youtubeu i facebooku)
Nastavljam priču o povijesti uskoka sa Žumberka. Na ovoj slici možete vidjeti prepisani tekst originalnog dokumenta iz Hrvatskog državnog arhiva o prvom doseljavanju uskočkih vojničkih obitelji na Žumberak, iz 1530. godine. Radi se o pismu Ivana Karlovića tadašnjeg bana Hrvatske, Dalmacije i Slavonije upućenog Johanu Katzianeru tadašnjem vitezu i kapetanu Štajerske, Koruške i Kranjske u kojem moli da mu Katzianer pošalje novce za isplatu vojnika u službi obrane granica Monarhije od turskih napada.
Spomenici prošlosti u Žumberku su većinom sakralni objekti i ruševine Starog i Novog grada Žumberka. Najstarije danas postojeće rimokatoličke crkve potječu još iz 14. stoljeća, dok najstarije grkokatoličke crkve potječu iz 17. stoljeća, tj. iz vremena nakon doseljavanja uskoka. Doduše apsolutno najstarija poznata crkva na Žumberku potječe čak iz 10. stoljeća. Radi se o župnoj crkvi svetog Siksta u Pribiću koju spominje dokument iz 925. godine. Međutim ta crkva je obnavljana i dograđivana u 17. i 18. stoljeću.
Također ovdje dodajem još jednu zanimljivu sliku, kao simbol iz srednjeg vijeka. Ovaj stup na desnoj strani slike je takozvani pil, najistočniji takav stup na području Hrvatske.
Nalazi se pored župne crkve svetog Nikole u Podžumberku izgrađene 1645. i taj pil je zapravo stup srama, pred kojim su kažnjavani prijestupnici iz tog doba.
Uz brojne srednjovjekovne crkve preporučujem Vam da dođete vidjeti jednu noviju, posebno zanimljivu i neobičnu crkvu na vodi, tj. umjetnom jezeru. Riječ je o grkokatoličkoj crkvi sv. Blagovijesti u Pribiću, koja je sagrađena 1911. u neobizantsko neoromaničkom stilu.
Brojne kuće u Žumberku su mjesto porijekla uglednih hrvatskih istraživača, znanstvenika i umjetnika. O tome ću napisati nešto više sljedeći put.
Idemo sada u budućnost.
Evo razloga zbog kojeg sam u prošlom tekstu govorio o primjerima zapadnjačkog zanimanja za daleki Istok i primjerima kulturnih utjecaja s Istoka u glazbi. Za razliku od sadašnjeg, često karnevalskog načina zanimanja za običaje dalekog Istoka zamislio sam u svom futurističkom romanu s elementima znanstvene fantastike i kriminalističkog trilera, kako bi to bilo kad bi daleki Istok u budućnosti doista postao dominantan kulturni imperij. Smjestio sam radnju romana u daleko 23. stoljeće u doba kad je daleki Istok pretekao Zapad i postao prva svjetska sila. Naravno, uzimajući u obzir sadašnji brzi razvoj Kine i ostalih „dalekoistočnih tigrova“ to se uopće ne čini kao neka daleka i teško očekivana budućnost.
U suradnji s izdavačkom kućom Valentin, odlučili smo zajedno napraviti jedan poseban način web promocije tog mojeg romana. Izradili smo kratke animirane filmove u dalekoistočnom (japanskom) stilu popularnih anime filmova, koji dramski prikazuju odabrane scene iz romana, uz tekstove iz knjige prevedene na engleski kako bi bile dostupne najširoj, međunarodnoj publici.
Važno je pritom naglasiti da se pokretne slike i drugi dodatni sadržaji, (komentari na još dva svjetska jezika, kineskom i francuskom) koje odsad možete vidjeti na mojem youtube kanalu, koriste isključivo za audiovizualne animacije na internetu. Dakle moj roman koji u tiskanom obliku ima ukupno 412 stranica na klasičnom A5 formatu stranice, NIJE grafička novela sa slikama. One ovdje služe samo za imaginarno dočaravanje sadržaja knjige.
Pritom smo osobito zahvalni maštovitim vizualnim kreacijama brojnih digitalnih umjetnika čije smo futurističke slike i fotografije koristili u ovim kratkim filmovima. Navedeni su u zadnjem 24. kratkom filmu, te njihove umjetničke radove možete vidjeti na pixabay.com.
Nastojeći što bolje u formi kratkog filma dočarati sadržaj tog dijela knjige, suočili smo se s nečime o čemu sam pisao i u prošlom tekstu na blogu. David Sylvian i Japan su željeli u kratkom video spotu za pjesmu "Visions of China" ubaciti puno stereotipnih slika kineske kulture, da bi s takvim metaforama dočarali ono o čemu pjesma govori. U kratkim animiranim filmovima u kojima smo dramatizirali odabrane izvatke iz mog futurističkog romana "SHENGZIAN OPARAMUN", ja sam na sličan način morao posegnuti za nečime što vizualno najbrže dočarava ono što mi zapadnjaci, priznajem površno, znamo o dalekim kulturama Kine i Japana. Dakle, moji kolege i ja snimili smo ukupno 24 kratka filma koja i vi možete vidjeti na youtubeu.
A kad već spominjem inspiraciju japanskim anime filmovima, reći ću i da su tvorci proslavljene trilogije Matrix, možda prvi zapadnjaci koji su dublje ušli u istraživanje japanskog stila animiranog filma, pa su tako podižući zanimanje svjetske publike za japanski anime i meni samom približili to japansko umijeće pravljenja animiranih slika na temelju izvornika u stripu, japanskim mangama. Od pionira tog filmskog žanra Osamua Tezuke sve do današnjih autora kao što su Satoshi Kon koji većinom snima anime filmove u stilu zapadnjačkih noir detektivskih priča i Katsuhiro Otomo koji radnju svojih filmova većinom i smješta na Zapad. Npr. njegov "Steamboy", smješten u Manchester u doba parne industrijske revolucije sredinom 19 stoljeća. Dok na Zapadu najnagrađivaniji autor japanskih animea Hayao Miyazaki bira nešto tradicionalnije, japanskije teme.
Kao što vidimo, taj stil proizvodnje filmske zabave su danas većinom preuzeli i holivudski producentski studiji, koristeći stripove i grafičke novele Marvela i DC Comicsa.
Ono što je odmah uočljivo kod većine anime filmova jest to da likovi u njima uglavnom nemaju jednoznačno dalekoistočnu fizionomiju lica i kose oči, već ili izrazito krupne oči neutralnog porijekla (obično su takve oči simbol dobrih likova, naivnih pozitivaca i optimističnih humanista) ili sužene oči mačkastog tipa, koje obično imaju oni drugi, koji dakako predstavljaju lukave negativce i spletkare u priči.
Ovdje sam naveo vrhunske svjetske primjere produkcije animiranog filma, dobro poznate u cijelom svijetu i naravno da se ono što smo ja i moji kolege napravili, u našim lokalnim uvjetima kao animiranu promociju mog romana ni na koji način ne može mjeriti tehničkom kvalitetom s navedenim dugometražnim filmovima. To nam i nije bio cilj, takvi primjeri nam tek mogu poslužiti kao putokaz do kud bi se sve kompjutorska tehnologija mogla koristiti ukoliko imate takve resurse na raspolaganju.
Dakle nudimo Vam da pogledate anime style promocije mog futurističkog romana "Shengzian Oparamun" s radnjom smještenom u daleku budućnost. Svaki od ova 24 kratka animirana filma u kojima smo dramatizirali odabrane izvatke iz moje knjige, prosječno traje 5 do 6 minuta. Možete ih zasad vidjeti na mom youtube kanalu (samo utipkajte i potražite IGOR SULJAGIĆ YOUTUBE), a uskoro i na drugim adresama na internetu.
Želim Vam užitak u gledanju i čitanju te moguće budućnosti, s imaginarnim objektima i elementima futurističkog svijeta.

Doznajte više o Žumberku na web stranici:
(Ova tiskana knjiga je objavljena 2017. na dva jezika. Možete ju naručiti na hrvatskom originalu ili prevedenu na engleski jezik.)

Pogledajte Žumberak i na facebook stranicama:
Perfecta Terra Futura (Žumberak, Croatia)
Valentin (web nakladnik iz Žumberka)
hostel Flores (Kostanjevac, Croatia)
(otvoren za rezervacije kroz cijelu godinu osim zimskih mjeseci, gosti hostela dobivaju popust na cijenu mojih knjiga, a uz kupnju kao poklon i još jednu knjigu iz dobro opremljene, domaće biblioteke zanimljivih knjiga na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.)

možete također dati svoje komentare i prijedloge na moje profile:
Igor Suljagić (@IgorSuljagic) | Twitter
Igor Suljagić | Facebook

zanimljivosti Žumberka







Književne vijesti







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

The Change of World Superpowers Happens Right Now... in Football / in ENGLISH

New Tales of Past and Future of My Zumberak (look what's NEW on my youtube!) / in ENGLISH

Rock intro to the topic of the month: BECK - MAGIC POTION THAT WILL GIVE YOU POWER / in ENGLISH