Nove priče iz Žumberka, zemlje turizma i futurizma / na HRVATSKOM


pisac August Šenoa



Nove priče iz Žumberka, zemlje turizma i futurizma.
Dok sam prošli put pisao o jednom uskoku iz Žumberka, Janku Šajatoviću Krabatu koji se proslavio u inozemstvu, prvenstveno u njemačkim zemljama, ovog puta tema je jedan važan i poznat hrvatski pisac koji nije rodom iz Žumberka već Zagreba ali je itekako povezan s ovim krajem. August Šenoa (1838-1881) najvažniji je hrvatski pisac povijesnih romana u 19. stoljeću. Ne samo da je Šenoa bio prijatelj s Tadijom Smičiklasom, poznatim povjesničarom iz Žumberka kojem je posvetio ovu latiniziranu pjesmu, nazivajući ga „hrvatskim Herodotom“, nego je u svojim povijesnim romanima koji se većinom događaju u 16. i 17. stoljeću, pisao o kraljevskim vojnicima iz Žumberka ili o uskocima, također vojnicima i povremenim gusarima koji su se iz Senja u kasnijim stoljećima u velikom broju doselili u Žumberak.
Posebno je ovdje zanimljiv za prikaz Šenoin roman „Čuvaj se senjske ruke“. Taj povijesni i politički roman je između ostalog preveden i na njemački i mađarski. Prvi put je objavljen 1876. godine i baziran je na povijesnim činjenicama, a predstavlja sliku života grada Senja i njegove okolice u prvoj polovici 17. stoljeća unutar onodobne Habsburške Monarhije na čijim su se južnim granicama tada nalazile hrvatske zemlje. U to vrijeme narod se u tim hrvatskim krajevima borio protiv osvajačkih pohoda Turaka i Mletaka (Venecijanaca). Osobito su se u Senju isticali uskoci, hrabri vitezovi i vojnici koji su branili ove krajeve od napada s jedne i druge strane.
Ovaj povijesni roman tako opisuje život i borbu uskoka protiv Mletaka u prvoj polovici 17. stoljeća (od godine 1600. do godine 1614.). Nakon tog perioda kao rezultat političkih intriga i dogovora s konkurentskom Mletačkom republikom upravo ti uskoci iz Senja su se po nalogu austrijskih careva kroz 16. i 17. stoljeće kontinuirano doseljavali na područje Žumberka gdje su nastavili biti pogranični vojnici braneći austrijsko multinacionalno carstvo od turskih napada.
Koristim ovu priliku da svima Vama koji čitate na ovaj blog zaželim sretnu i uspješnu novu 2018. godinu!
Osim toga najavljujem uskoro video promociju mojeg futurističkog romana Shengzian Oparamun na youtubeu, te Vas pozivam da posjetite i facebook stranicu o Žumberku, Perfecta Terra Futura. 
Posjetite također i našu službenu stranicu http://www.croatia-tourism-culture.com/hr
na kojoj objavljujemo novosti o ponudi turističkih i kulturnih sadržaja u Žumberku.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

The Change of World Superpowers Happens Right Now... in Football / in ENGLISH

New Tales of Past and Future of My Zumberak (look what's NEW on my youtube!) / in ENGLISH

Rock intro to the topic of the month: BECK - MAGIC POTION THAT WILL GIVE YOU POWER / in ENGLISH