roman "SHENGZIAN OPARAMUN" / na HRVATSKOM jeziku

Kriminalistički SF roman o budućem stoljeću u kojem je Istok nadjačao Zapad.

SHENGZIAN OPARAMUN je psihološki SF roman s elementima kriminalističkog trilera koji se događa u daljoj budućnosti, u Zagrebu 23. stoljeća. Smjestio sam radnju romana u dalju budućnost zbog jednog tehnološkog izuma koji s današnjom tehnologijom ni približno nije moguć, te priča prolazi kroz neuroznanost i druge vjerojatne tehnologije budućnosti. U romanu se tako dogodi jedna nesreća i zagonetna smrt koju istražuje policija. Jedan loše plaćeni radnik u jednoj HI-TEC tvornici, kao društveno otuđeni autsajder doći će do nekih iznenađujućih otkrića o čemu se tu zapravo radi...
Za razliku od prvog, naziv ovog romana je neologizam koji namjerno zvuči futuristički ali ima vrlo konkretno značenje te se oko njega vrti cijeli zaplet priče. Kako je dakle roman smješten u daleku a ipak preciznu budućnost, futuristički govoreći te izmišljene riječi koje danas ništa ne znače MOGLE bi u budućnosti značiti upravo to što u romanu predstavljaju. Primijetit ćete u romanu da sam se potrudio birati i neka vrlo rijetka ili sasvim izmišljena imena likova jer tko može sa sigurnošću znati kakva će tada biti moda? Da navedem nekoliko primjera iz književnosti, usporedite s jedne strane općepoznate srednjovjekovne utopijske romane i proročanstva Thomasa Morea i Tommasa Campanelle o budućim društvima i s druge strane tehnološki vrlo detaljno objašnjene SF romane Julesa Vernea i njegovih nasljednika (npr. opis čovjekovog puta na mjesec 100 godina prije ostvarenja) koliko su oni s tadašnjim znanjima točno predvidjeli neke konkretne stvari iz daleke budućnosti, a koliko su pak predvidjeli opći razvoj ljudskog društva bez obzira na samu tehnologiju.
Zamislio sam da će se situacija u tom svijetu daleke budućnosti iz 23. stoljeća bitno promijeniti, Kina i daleki Istok će postati najveća svjetska sila i zamijeniti Sjevernu Ameriku nakon nekog velikog sukoba Istoka i Zapada u kojem je istok po svemu sudeći pobijedio i ono što su danas bogati Amerikanci, tada će biti bogati Kinezi. Iako je i Amerika još uvijek značajna sila, te se u romanu osim moćnih Kineza pojavljuje i jedan Amerikanac kao itekako važan lik. Naravno i sama Hrvatska će tada živjeti u jednom drugačijem političkom okruženju od ovog današnjeg, koje se čini neobičnim iz današnje perspektive. Sam glavni lik romana je potomak senjskih uskoka, carskih vojnika i ratnika u bitkama s Turcima i Mlečanima (16. i 17. stoljeće), kasnije doseljenih na Žumberak. Baš to ratničko porijeklo i mentalitet glavnog junaka je itekako važno, jer će u nekim dijelovima romana on morati pokazati iznimnu hrabrost da se usudi otkriti neke opasne tajne koje se kriju u ovom romanu.
Ovu knjigu možete nabaviti na web stranici www.croatia-tourism-culture.com
gdje možete besplatno downloadati uvodni prolog u roman. Preporučujem vam da pročitate uvodne prologe oba romana i ako vam se svide možete ih naručiti u tiskanom izdanju, na hrvatskom ili engleskom jeziku.


možete također dati svoje komentare i prijedloge na moje profile:
Igor Suljagić (@IgorSuljagic) | Twitter
Igor Suljagić | Facebook

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

The Change of World Superpowers Happens Right Now... in Football / in ENGLISH

New Tales of Past and Future of My Zumberak (look what's NEW on my youtube!) / in ENGLISH

Rock intro to the topic of the month: BECK - MAGIC POTION THAT WILL GIVE YOU POWER / in ENGLISH