NIRVANA - rock uvod u temu mog sljedećeg članka / na HRVATSKOM jeziku


Prodana duša korporacijskog rocka.
(Rock uvod u temu o kojoj pišem u sljedećoj objavi)

NIRVANA
(Napomena: Ovo je moj komentar jednog odabranog specifičnog detalja o tim ljudima, a ne glazbena kritika benda i ja ni ne želim biti rock kritičar.)
Više manje svaka rock grupa koja postane nešto veliko nastala je prije toga u mašti samo jednog čovjeka, rijetko kada dvojice. Jedan čovjek je „taj s vizijom“ koji okupi oko sebe druge sanjare koji imaju malo drugačije glazbene snove. Potom grupa nastane tako da oni uglavnom pristanu prilagođavati svoju viziju glazbene budućnosti njegovoj viziji, koja počinje dominirati. Ne vjerujte u one priče za naivce "o demokraciji u našem bendu i tome kako svi ravnopravno odlučujemo o pjesmama". I u demokraciji se bira vođa, a ako ne postoji taj šef koji odlučuje na kraju dana, onda je vjerojatno riječ o skupini jednako netalentiranih umjetnika koji u onom drugome traže inspiraciju i kvalitetu koju nemaju. Kurt Cobain je bio taj vođa koji je u Seattleu na sjeverozapadu SAD-a okupio Nirvanu oko sebe i uspio ostvariti svoju viziju rock benda. Nakon toga vlastiti uspjeh ga je uništio i nije se znao nositi sa svim izazovima, porocima i ovisnostima koje mu je donijela slava vizije koju je ostvario. U godini najvećeg prodora do zvijezda 1991. započeo je prvi veliki koncert Nirvane u svom gradu proročkom objavom publici: Hello, mi smo prodane duše korporacijskog rocka.
Dragi čitatelji ma koliko neki ljudi u vašim očima bili slavni zbog svoje jedinstvene originalnosti i snage slobodnog duha i oni su na poslijetku tek obična ljudska bića sa svim slabostima koje i vi imate. Ako je to priznao i Kurt Cobain, čovjek koji bi napisao još puno odličnih i beskompromisnih pjesama da nije prerano otišao i koji je često pričao o slobodi punka i svojoj želji da ostane slobodan i nezavisan, izrazit ću respekt prema opusu tog pankera, pa njegovim riječima nazvati svoj prvi blog.
Završno pitanje. Sve već znate o njima i kad bi Nirvana bila kapitalistička korporacija, Nirvana bi bila?
a) Benetton
b) Harley-Davidson
c) Virgin

možete također dati svoje komentare i prijedloge na moje profile:
Igor Suljagić (@IgorSuljagic) | Twitter
Igor Suljagić | Facebook

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

The Change of World Superpowers Happens Right Now... in Football / in ENGLISH

New Tales of Past and Future of My Zumberak (look what's NEW on my youtube!) / in ENGLISH

Rock intro to the topic of the month: BECK - MAGIC POTION THAT WILL GIVE YOU POWER / in ENGLISH